Kenteken

Het kenteken, bijvoorbeeld bij een auto, een motor, vrachtwagen, maar ook bij een scooter of bromfiets, is eignelijk niets anders dan een middel ter identicatie van het betreffende voertuig.

Zeg maar de ID-kaart, maar dan bij een voertuig. Het RDW kenteken bestaat uit een op het voertuig bevestigde kentekenplaat, ook wel nummerplaat of nummerbord genoemd, met een combinatie van zes cijfers en letters, en het bijbehorende kentekenbewijs, een papieren kentekenbewijs, of de nieuwe kentekencard en tenaamstellingscode.

Nagenoeg alle landen gebruiken een dergelijk kenteken, waarbij meestal het voertuig ook voorzien is van een nummerbord aan de voor- en achterzijde bij auto’s en vrachtwagens, en alleen aan de achterzijde bij bijvoorbeeld bromfietsen en aanhangers.

In de meeste landen wordt het kenteken landelijk, door een centrale instelling uitgereikt, zoals in Nederland door de RDW. Er zijn echter ook landen, waar de uitgifte van het kenteken decentraal wordt geregeld, bijvoorbeeld per provincie of deelstaat.

Een mooi voorbeeld hiervan is de VS, waar iedere deelstaat, eigenlijk een land in de VS, zijn eigen kenteken uitgeeft.

Het unieke kenteken



Een kenteken, althans de combinatie van cijfers en letters, is in Nederland uniek. Er komt geen twee keer hetzelfde kenteken voor.

Dat wil zeggen, officieeel. Er wordt namelijk soms wel eens misbruik van gemaakt, waarbij een bestaand kenteken op een soortgelijke auto met soortgelijke kleur wordt gemonteerd. Dit natuurlijk alleen om de politie te misleiden, of boetes te voorkomen, die dan naar de daadwerkelijke kentekenhouder worden gestuurd.

In Nederland, is het kenteken verbonden met het voertuig. Dat is anders dan in veel andere landen, waar het kenteken verbonden is aan de voertuighouder. Een mooi voorbeeld hiervan is Oostenrijk.

Daar staat het kenteken, dus de combinatie van cijfers en letters, op naam van de persoon, die ook voertuighouder is.

Koop je daar een andere auto, dan kan je kiezen of je de nummerplaat mee wil nemen naar de nieuwe auto, of een nieuw kenteken wilt. Verkoop je aldaar het voertuig, krijgt het voertuig ook automatische een andere nummerplaat, met een andere combinatie van cijfers en letters.

Verkoop je in Nederland een auto, dan blijft de auto, en dus de nieuwe eigenaar, hetzelfde kenteken gebruiken.

Voordeel van de Nederlandse manier is dat je meteen aan het nummerbord kunt zien wat de leeftijd van de auto is. Daardoor kan je bijvoorbeeld ook makkelijk de waarde van een auto laten bepalen. Iets wat dan ook in de meeste andere landen door een expert moet gebeuren.

Niet iedereen mag overigens een nummerbord of kentekenplaat maken.

Dit staat namelijk onder toezicht van de RDW, die er op moet toezien dat er met het kenteken geen fraude gepleegd wordt, waarover we al eerder schreven.

Door de grote verscheidenheid aan kentekens ter wereld, en dus ook voor wat betreft de kentekenplaten, zijn er veel mensen die nummerborden sparen, en vaak een erg uitgebreide verzameling hebben.

Ook in Nederland zelf zijn er natuurlijk veel verschillende kentekens. Vroeger waren ze blauw, je hebt speciale kentekens, zoals bijvoorbeeld beginnend met AA voor het Koningshuis, of beginnend met B voor bedrijfswagens, en doordat er in Nederland redelijk veel auto’s verkocht worden, worden er ook om de zoveel jaar een nieuwe reeks kentekens uitgegeven, met een mooi woord, sitecodes genoemd.

Dit vind je misschien ook leuk...