Home » Auto

De Autoverzekering is natuurlijk best wel een grote kostenpost, maar gedeeltelijk wel verplicht in Nederland. Trouwens ook in de meeste andere landen ter wereld.

Het WA-gedeelte is verplicht. Een eventuele cascodekking of gedeeltelijke cascodekking, is niet verplicht.

Dat heeft te maken met het feit dat in de Nederlandse wet is geregeld, dat de veroorzaker van een ongeluk, wettelijk aansprakelijk is voor de geleden schade van derden.

Wettelijk Aansprakelijk verzekerd in de Autoverzekering

D.w.z. dat als je schade met de auto, en dat is ook van toepassing bij andere gemotoriseerde voertuigen die gebruik maken van de openbare weg, toebrengt aan andere weggebruikers, dat je aansprakelijk bent bij wet, om de geleden schade te vergoeden.

Dat is overigens ook van toepassing als je schade toebrengt aan bijvoorbeeld huizen langs de openbare weg, lantaarnpalen, en ga zo maar door. Je kunt zelfs aansprakelijk gesteld worden voor schade aan de weg zelf, tenminste als je daarvoor wettelijk aansprakelijk bent.Daarom is de autoverzekering enerzijds absoluut nodig, en anderzijds ook zo prijzig.

Want de schadegevallen die in de WA-dekking van de autoverzekering gedekt zijn, kunnen nogal snel in prijs oplopen.

Omdat de premies voor de autoverzekering nogal fors kunnen zijn, en er sprake is van een wettelijke aansprakelijkheid bij dit soort schadegevallen, heeft de Nederlandse overheid besloten om de WA-dekking van de autoverzekering, verplicht te stellen bij wet.

Dat wil dus meteen ook zeggen, dat als je geen autoverzekering afsluit voor het WA-gedeelte, dat je strafbaar bent.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat dit gewoon dom zou zijn, met betrekking tot je eigen portemonnee. De schadebedragen lopen namelijk al erg snel in de honderdduizenden Euro’s, en iedereen zal het met ons eens zijn, als we stellen dat er weinig mensen zijn, die dit sort bedragen eventjes kunnen betalen.

Zoals al eerder geschreven, is de WA-dekking niet alleen bij de autoverzekering verplicht, maar bijvoorbeeld ook bij de scooter, bromfiets, en ga zo maar door.

Eigenlijk kan je stellen, dat dankzij deze verplichte autoverzekering, alle andere weggebruikers tegen schade worden beschermd. Jijzelf dus ook, voor zover een ander schade aan jou of jouw bezittingen zou toebrengen door een ongeluk met bijvoorbeeld een auto.

Natuurlijk kan je de autoverzekering uitbreiden met een gedeeltelijke cascoverzekering, of volledige cascoverzekering, die schade aan je eigen auto dekt, maar dit gedeelte is dus niet verplicht.

Overigens kan je in onze kentekencheck, van ieder willekeurig voertuig met een kenteken, bekijken of voor het betreffende voertuig een autoverzekering, of liever gezegd een WA-dekking is afgesloten.

De RDW registreerd namelijk, in samenwerking met de verschillende verzekeringsmaatschappijen, of een voertuig verzekerd wordt voor de WA.