Wegenbelasting

De wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, ben je helaas verplicht te betalen in Nederland.

Van oorsprong was de opbrengst van de wegenbelasting ook bedoeld voor de aanleg van nieuwe wegen, en het uitbreiden en onderhoud van bestaande wegen.

Maar inmiddels is de bekende blauwe brief, waarin weer de nieuwe rekening zit voor de wegenbelasting, allang niet meer bedoeld om het wegennet in Nederland te verbeteren, en gaat de opbrengst, net als de vele andere belastingen, in de grote diepe Nederlandse Geldput.

Wegenbelasting betalen, of belastingvrij

Vaak hoor je de zegswijze, dat de auto een melkkoe is van de Nederlandse overheid, en dat veel mensen wilden dat ze geen wegenbelasting meer hoeven te betalen.

Maar wist je, dat je de hoogte van de wegenbelasting sterk kunt beïnvloeden, en dat je dus inderdaad voor een erg laag bedrag, of zelfs helemaal belastingvrij kunt rondrijden?

Wel moeten we zo eerlijk zijn, om dan ook meteen te vertellen dat dit natuurlijk niet met je huidige auto kan.Want daarvoor zal je zonder twijfel een andere auto moeten kopen, en dat veel mensen daar doelbewust mee bezig zijn, bewijzen de verkoopcijfers van de verschillende automerken, types en modellen.

Zo kon je kortgeleden in de kranten lezen, dat de kleine auto’s niet aan te slepen zijn, zoveel mensen ruilen hun grote, benzine of diesel slurpende auto in, en kopen een veel kleinere auto terug.

Dat heeft zeker niet alleen met de, nog steeds te hoge, brandstofprijzen te maken, maar ook omdat de meeste mensen graag veel minder aan de wegenbelasting willen betalen.

Door de veranderingen die de motorrijtuigenbelasting de laatste jaren heeft ondergaan, en er komen de komende jaren nog veel meer veranderingen aan, worden voertuigen die veel energie en brandstof verbruiken, hoger belast.

Energiezuinige auto’s worden als het ware beloond, en de wegenbelasting voor dat soort auto’s is dan ook aanzienlijk minder hoog.

Je kunt rustig stellen, hoe groener het energielabel van een voertuig, en met behulp van onze kentekencheck kan je van ieder voertuig ook het energielabel bekijken, hoe lager de wegenbelasting.

Zoals gezegd, ook belastingvrij rijden is mogelijk, maar alleen als je een voertuig hebt, dat ouder is dan 40 jaar. Een oldtimer dus.

Ook bij dit soort voertuigen, wordt de vraag ernaar steeds groter.

Dus als jij ook minder wegenbelasting wilt betalen, koop of een hele oude auto, of een moderne, kleinere, en energiezuinige auto.

Het is zelfs zo dat elektrische auto’s helemaal geen wegenbelasting betalen. Dit blijft in ieder geval zo tot 2025!