RDW

De RDW, voluit de RijksDienst voor het Wegverkeer, of zoals de dienst tegenwoordig heet, Dienst Wegverkeer, is onder andere verantwoordelijk voor de millieueisen, en de veiligheid voor verschillende soorten voertuigen, zoals personenauto’s, bedrijfswagens, vrachtwagens, brommers, scooters, motoren en aanhangers.

De RDW is als het ware ook een schakel tussen de overheid en de voertuighouders, en natuurlijk de autobranche, als het gaat om voertuigen en rijbewijzen.

Dat is op zich wel een erg brede omschrijving, maar dat zijn in feite de werkzaamheden van de RDW dan ook.

RDW, Dienst WegverkeerDe meeste mensen kennen de RDW alleen als het gaat om de afgifte van rijbewijzen, en natuurlijk bij het overschrijven of kopen van een auto of ander voertuig, waarbij je bijvoorbeeld het papieren kentekenbewijs, of de nieuwe kentekencard en tenaamstellingscode door de RDW krijgt toegestuurd.

Deze dienst geeft deze kentekenbewijzen en kentekencards dus af, en daarbij worden allerlei gegevens over het voertuig, en de voertuighouder geregistreerd.

Doel daarvan, is onder andere om de veiligheid op de openbare weg zo veel mogelijk te vergroten.

Een ander mooi voorbeeld daarvan, en de controle daarop behoort ook tot de werkzaamheden van de RDW, is de Algemene Periodieke Keuring, de APK.

Weliswaar verzorgd de RDW niet zelf de APK, maar de APK kan alleen gedaan worden door bedrijven die door de RijksDienst voor het Wegverkeer zijn erkend.

Dit ook weer, om er enerzijds voor te zorgen dat de keuringen goed en volgens de eisen worden gedaan, en anderzijds, door het goed laten verlopen van de keuringen, wordt de veiligheid op de openbare weg vergroot.

Je kunt je voorstellen, als de regels bij de APK niet zo nauwgelet zouden worden gevolgd, zouden er veel meer voertuigen met gebreken rondrijden, zoals dat voor de invoering van de APK veel voorkwam.

Ook de kilometerstandcheck, wordt bijgehouden en gecontroleerd door de RDW.

En ook dat heeft natuurlijk weer met de verkeersveiligheid te maken, en het voorkomen van fraudeleuse handelingen met de kilometerteller.

Overigens wordt de kilometerstand bij iedere APK, iedere kleine, en iedere grote beurt, door de RDW geregistreerd, zodat iedereen op ieder willekeurig moment kan zien of er iets verdachts aan de hand is met de kilometerstand.

Een uitgebreid takenpakket dus, dat zich voornamelijk spitst op de verkeersveiligheid, de voertuigen, de voertuighouders, en de afgifte van kentekens en kentekenbewijzen.

Dit vind je misschien ook leuk...