Bedrijfswagens

Bedrijfswagens, de naam zegt het eigenlijk al, zijn voertuigen die door een bedrijf gebruikt worden in het kader van de werkzaamheden van het bedrijf. Dat kunnen bestelauto’s zijn, normale personenauto’s, vrachtwagens, maar bijvoorbeeld ook scooters en dergelijke. Er kan zelfs sprake zijn van een bedrijfsfiets.

Vaak is er bij bedrijfswagens ook sprake van een grijs kenteken, waardoor het bedrijf voor het betreffende voertuig allerlei belastingvoordelen kan genieten, en het gebruik en de aanschaf van de betreffende bedrijfswagen, stukken voordeliger uitvallen.

Daardoor is een grijs kenteken iets dat ook veel particulieren graag zouden willen, maar een grijs kenteken is voorbehouden, op enkele uitzonderingen na, aan bedrijven, en dus aan veel bedrijfswagens.

Door bedrijven gebruikte personenauto’s hebben meestal een normaal kenteken.

Personenauto’s als bedrijfswagensVanzelfsprekend hoeven bedrijfswagens niet altijd te maken te hebben met bestelauto’s en vrachtwagens. Er zijn namelijk ook veel personenauto’s geregistreerd als bedrijfswagens.

Eigenlijk kan je simpelweg stellen dat voertuigen een bedrijfswagen zijn, als deze geregistreerd staan op naam van het betreffende bedrijf.

Je kunt een personenauto als bedrijfswagens registreren, maar daar zijn wel een aantal eisen aan gesteld. Anders zou immers nagenoeg iedereen in een bedrijfswagen gaan rijden, want het is in veel gevallen stukken voordeliger.

Ben je bijvoorbeeld vertegenwoordiger, of ben je op een andere manier veel zakelijk onderweg, dan kan je dat natuurlijk doen met je eigen auto.

Maar, dat brengt vaak een behoorlijke administratie met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de afrekening voor de brandstof en de gereden kilometers.

Daarom wordt vaak gekozen om een bedrijfswagen aan te schaffen, en deze te gebruiken tijdens de werkzaamheden. Maar, daar komt natuurlijk ook weer het één en ander bij te kijken.

Gebruik je namelijk dergelijke bedrijfswagens ook privé, en dat is overigens ook van toepassing bij bestelauto’s, vrachtwagens en ook bij scooters of fietsen van het bedrijf, dan krijg je voor de belastingen weer te maken met de zogenoemde bijtelling.

De Fiscus ziet een dergelijk privégebruik namelijk als een extra beloning voor werk, en daar kan dan weer inkomstenbelasting over worden geheven.

Bedrijfswagens kunnen dus voordelen hebben, maar in veel gevallen zitten er ook allerlei nadelen aan.

Bij ieder bedrijf wordt dan ook nauwgezet bekeken, of bedrijfswagens voordeliger zijn, om juist niet.

Dit vind je misschien ook leuk...