Home » Voertuigen

Het energielabel van een auto, of van een ander voertuig, zoals je dat ook met onze gratis kenteken check kunt bekijken, geeft aan hoe zuinig, of misschien wel energieverslindend, een voertuig is.

Energievriendelijkheid, en milieuvriendelijkheid van auto’s en dergelijke voertuigen, wordt natuurlijk steeds belangrijker.

Niet alleen omdat je met een zuinige auto simpelweg minder brandstof verbruikt, wat natuurlijk ook weer er goed is voor je portemonnee, maar ook omdat steeds meer factoren afhankelijk worden van het energielabel.

Zo hangt bijvoorbeeld de hoogte van de wegenbelasting al voor een deel af van de waarden die het energielabel uitwijzen, wordt de BPM inmiddels aan de hand hiervan bepaald, en is de hoogte van de bijtelling, tenminste als je een auto van de zaak hebt, afhankelijk van hoe zuinig het betreffende voertuig is.

Het belangrijke energielabel

En het zal ongetwijfeld niet erg lang gaan duren, voordat ook de hoogte van de te betalen premie voor de autoverzekering, gedeeltelijk afhankelijk wordt van het energieverbruik.

Dat is overigens helemaal niet zo onlogisch, want het blijkt dat bestuurders van milieuvriendelijke auto’s, minder ongelukken veroorzaken. Waarschijnlijk heeft dat ook weer te maken met de rijstijl.

En dus, wordt het energielabel van een auto steeds belangrijker.Bestuurders van voertuigen die het energielabel G hebben, en dat is de minst milieuvriendelijke klasse, zijn voor de wegenbelasting, de BPM, de bijtelling, en aan brandstof, veel en veel meer kwijt, dan bestuurders van een voertuig met klasse A, de meest millevriendelijke klasse.

Misschien hangt het hier wel mee samen, dat de laatste maanden steeds meer kleine auto’s verkocht worden, die doorgaans veel zuiniger zijn, dan benzine slurpende grote auto’s.

Het is natuurlijk belangrijk om, voordat je een andere auto gaat kopen, met behulp van een kenteken check, wat meer informatie in te winnen over het betreffende voertuig.

En, omdat ook het energielabel zichtbaar wordt bij het doen van een kenteken check, alsmede het gemiddelde verbruik binnen en buiten de bebouwde kom, kan je ook meteen kijken of de auto die je wilt gaan kopen wel past binnen jouw budget, als het om het energielabel gaat.

Want niet alleen de aanschaf van een andere auto kost geld, ook het verbruik, en de wegenbelasting.

Allemaal zaken die je wel mee moet rekenen. Als je dus weet wat de classificatie van het energielabel is, dan kan je ook al aardig inschatten of het een milieuvriendelijke auto is, en dus een voordelige auto.

Dus, voordat je een ander voertuig gaat kopen, ook altijd even het energielabel controleren.