Essentiële tips om te besparen op auto invoer

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om een auto in het buitenland aan te schaffen. Nieuw, maar vaker tweedehands. Met name de tweedehands voertuigen bieden grote fiscale en daarmee financiële voordelen. Op die wijze hebben duizenden Nederlanders reeds tot wel tienduizend euro’s kunnen besparen op de aankoop van een auto. Het is echter niet zo dat men blindelings op dergelijke succesvolle wijze een auto kan importeren. Er zijn wel een aantal cruciale punten om rekening mee te houden, anders betaalt men nog te veel. In dit artikel zullen we een paar van die tips uitlichten.

Duitsland: auto walhalla

Allereerst, is het belangrijk de meest gunstige automarkt te vinden. Het merendeel van de auto import in Nederland op moment van schrijven, betreft bolides uit Duitsland. Duitsland is al decennialang een paradijs voor auto liefhebbers, en de verwachting is dat dit de komende jaren ook wel zo zal blijven. Liefhebbers importeren ook auto’s uit de VS en Japan, maar dit is een meer kostbare bedoening. Dus als het je puur te doen is om zo goedkoop mogelijk uit te komen, dan kun je beter kiezen voor Duitsland. Al zijn er ook positieve verhalen over België, ook daar liggen de autoprijzen een stuk lager dan in Nederland over het algemeen.

Tweedehands voor de Belastingdienst

De fiscale voordelen die komen bij auto import, gelden pas wanneer de auto tweedehands is. Maar niet alle tweedehands auto’s zijn in de ogen van de Belastingdienst ook daadwerkelijk tweedehands. Specifiek dient de auto reeds meer dan 6000 kilometer afgelegd te hebben en tevens dient de betreffende auto meer dan 6 maanden oud te zijn (bron: easyimport.nl). Koop je een auto met een leeftijd van 5 maanden of die maar 4000 KM afgelegd heeft, dan zal je daar geriefelijk voor moeten betalen.

BPM optimalisatie

Er zijn meerdere manieren toegestaan door de Nederlandse Belastingdienst om de BPM te berekenen. Er is hier dus enige vrijheid, het is niet zo dat men per se verplicht 1 bepaalde rekenwijze moet volgen. De verschillende berekenwijzen komen uit op verschillende eindbedragen, meer daarover in dit artikel. De kunst is dan om aan een zo laag mogelijke BPM te komen. Let wel, we hebben het hier over legale berekenwijzen. Let dus op dat jouw berekenmethode wel geoorloofd is. Onze tip zou zijn om niet genoegen te nemen met de eerste beste BPM berekening en wat te experimenteren om zo te kunnen zien wat de meest gunstige berekening zou zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...