Home » Auto

Privé Lease, of liever gezegd het particulier leasen van een auto, wordt de laatste jaren steeds populairder. Zeker in vergelijking met betrekking tot het opnemen van een lening bij de bank.

Natuurlijk is privé lease in principe exact hetzelfde als een lening opnemen bij de bank, of een ander kredietinstituut. Er is immers nog steeds sprake van een lening met als het ware een auto als onderpand, waarvoor je maandelijks een bedrag moet betalen om de betreffende lening af te lossen, en waarvoor je, vaak gelijk met de aflossing, ook rente moet betalen.

Toch zitten er best wel grote verschillen tussen de normale lening, en privé lease, vooral met betrekking tot het eigendom van het betreffende voertuig.

Particuliere of Privé Lease

Als je naar de bank gaat om een lening af te sluiten, teneinde een andere auto te kopen, dan is vaak de betreffende auto geen onderdeel van de leenovereenkomst. Je spreekt immers met de bank af dat je een bedrag kunt lenen, hoe hoog het maandelijkse bedrag is dat je terug moet betalen, en hoelang je dit maandelijkse bedrag moet betalen om de lening af te lossen.

Soms, bedingt de bank het pandrecht op de auto die je met de kening wilt kopen, maar meestal niet. De auto wordt in een dergelijk geval altijd jouw eigendom.Bij privé lease zitten twee grote verschillen.

Enerzijds wordt het betreffende voertuig normaliter niet je eigendom, wat bij een lening vaak wel het geval is, hoewel in de overeenkomst voor privë lease vaak de mogelijkheid wordt geboden om het betreffende voertuig aan het einde van de leasingperiode over te kopen voor een vast bedrag.

Bovendien worden er in de privë lease vaak allerlei extra zaken opgenomen, zoals dat zouden kunnen zijn, onderhoud aan de auto, winter- en zomerbanden, brandstof, autoverzekering, enzovoorts.

Deze zaken neem je normaal gesproken nooit op in een lening, omdat je deze kosten immers in dat geval ook zelf moet betalen, dus dat is wel een groot verschil, dat overigens vaak door veel mensen die een auto leasen, als erg makkelijk wordt ervaren.

Je betaald bij een dergelijke privé lease immers een vast maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij, en je hoeft zelfs het tanken niet af te rekenen, net zo min als de grote en kleine beurt, banden, enzovoorts.

Erg gemakkelijk dus. Maar, we moeten er ook wel bij vermelden dat, ondanks het feit dat privé lease dus erg gemakkelijk is, de kosten vaak een stuk hoger zijn dan bij een lening afsluiten bij de bank.

Of privé lease de voorkeur heeft, zal je dan ook zorgvuldig moeten afwegen.